• Voor het inactiveren van het virus op een mondmasker is de stralingsenergie, die van alle kanten de virusdeeltjes bereikt van belang.
• Bij het rondom bestralen van voorwerpen met UV-C, is een hogere dosis UV-C nodig (tot 13 mW/cm2) dan voor het rondom bestralen van een suspensie en gladde oppervlakten (0.3 mW/cm2).
• Vanwege schaduwwerking door de vorm van het masker en door het materiaal moeten mondmaskers van verschillende kanten bestraald worden om tot effectieve de-contaminatie te komen.
• Over het algemeen is UV-C snel en eenvoudig toe te passen, met name als een UV-kast gebruikt wordt.
Bronvermelding:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Samenvatting literatuuronderzoek herverwerken adembeschermingsmaskers met UV-C, 2020
Jan Sinnige, arts-microbioloog van het Streeklab Haarlem, heeft het gebruik van UV-C lampen als desinfectie voor mondkapjes aangemoedigd: “Oppervlakte (van de mondkapjes) wordt goed gedesinfecteerd, en als je de hele dag een mondkapje moet dragen of in ieder geval heel lang of langer dan waarvoor die gemaakt is, dan wordt het mondkapje ook op gegeven moment vies. Je ademt erdoor, het zit de hele tijd bij je mond, dan is het goed om even om de 2 uur in het apparaat te desinfecteren.”
Verder vertelt Sinnige over de testresultaten van zo een desinfectie methode tegen virussen: “Er is nog maar weinig ervaring met het nieuwe corona-virus, maar met het oude SARS-virus wel en daar werkt het goed op. Het is een RNA-virus en we weten dat het uv-licht RNA flink beschadigd, zelfs nog meer dan DNA en ook bacteriën worden gedood. In die zin blijkt het goed te werken.”
De mondkapjes beschadigd ook niet na zo’n bestraling zegt Sinnige, de vezels blijven intact. In tegenstelling tot de andere desinfectie methoden zoals waterstofdioxide en hitte sterilisatie, waar het na de behandeling gaat vervormen en dus gaat beschadigen en minder goed past op het gezicht.