Wat is UV-C licht?

Het uv-licht is een elektromagnetisch licht wat niet met de blote oog waarneembaar is doordat de golflengte korter is met een hoger frequentie (tussen de 100 en 400 nanometers) in vergelijking tot wat de hersenen van de mens kan opvangen als beeld.

3 Soorten UV licht

De wetenschappers categoriseren drie soorten type UV lichten, namelijk:

  • UV-A licht (315-400nm): Heeft de langste golflengte en het minst schadelijk voor de mens. Het wordt vaak gekenmerkt als “black light”, en wordt het meest gebruikt om objecten op te lichten.
  • UV-B licht (280-315nm): Zorgt voor zonnebranden bij langdurige blootstelling en verhoogt het risico tot huiskanker en andere cel beschadigingen.
  • UV-C licht (100-280nm): Is extreem schadelijk voor mens en dier en wordt normaliter gebruikt als een desinfecteermiddel voor voedsel, lucht en water.

Mechanisme UV-C desinfectie

Bij een UV-C desinfectie inactiveert het uv-licht de micro-organismen zoals de bekende virussen en bacteriën door het DNA en RNA te beschadigen. Dit zorgt ervoor dat de reproductie van de micro-organisme niet voortzet en daarom ook niet meer besmettelijk is. De uv-straling gaat enkel om het inactief maken van de micro-organisme, waardoor het gedesinfecteerd object zelf niet gevaarlijk is om aan te raken of op te pakken. De effectiviteit van een kiemdodend UV hangt af van een aantal factoren, namelijk:

• het verhogen van de bestralingsduur en de intensiteit;
• de golflengte van 254 nm als meest effectief;
• of het enkelstrengs of dubbelstrengs RNA virussen betreft;
• hogere luchtvochtigheid heeft hogere UV-dosis nodig;
• geen oneffenheden in het object zoals een schaduw voor de bereikbaarheid van de straling.

Bronvermelding:
https://phc.amedd.army.mil/PHC%20Resource%20Library/Ultraviolet%20Light%20Disinfection%20in%20
the%20Use%20of%20Individual%20Water%20Purification%20Devices.pdf 
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Samenvatting literatuuronderzoek herverwerken adembeschermingsmaskers met UV-C, 2020

Gebruikte UV-C lampen in de UV-C Box

Philips Lighting is nauw betrokken geweest met de ontwikkeling, produceren en op de markt brengen van UV-C lampen en blijft onderzoek doen naar nieuwe lampconfiguraties.

De type UV-C lampen die gebruikt worden zijn compacte lampen voor professionele water- en luchtdesinfectie apparaten. Lampen bieden een vrijwel constante UV-output gedurende hun volledige levensduur, voor maximale desinfectiezekerheid en hoge systeemefficiëntie. Het vervangen van de lamp is eenvoudig te doen dankzij de enkelvoudige uiteinde van de lampvoet.

Het betreft een korte golf UV bestraling met een piek op 253.7 nanometer voor desinfecterend doeleinde. Het werkt voor het inactiveren van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Wanneer de lamp breekt is het uiterst onwaarschijnlijk dat het gevolgen heeft voor je gezondheid.

Bronvermelding:
Ultraviolet purification application information van Philips

Effectiviteit van UV-C desinfectie op mondmaskers

• Voor het inactiveren van het virus op een mondmasker is de stralingsenergie, die van alle kanten de virusdeeltjes bereikt van belang.
• Bij het rondom bestralen van voorwerpen met UV-C, is een hogere dosis UV-C nodig (tot 13 mW/cm2) dan voor het rondom bestralen van een suspensie en gladde oppervlakten (0.3 mW/cm2).
• Vanwege schaduwwerking door de vorm van het masker en door het materiaal moeten mondmaskers van verschillende kanten bestraald worden om tot effectieve de-contaminatie te komen.
• Over het algemeen is UV-C snel en eenvoudig toe te passen, met name als een UV-kast gebruikt wordt.

Bronvermelding:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Samenvatting literatuuronderzoek herverwerken adembeschermingsmaskers met UV-C, 2020

Jan Sinnige, arts-microbioloog van het Streeklab Haarlem, heeft het gebruik van UV-C lampen als desinfectie voor mondkapjes aangemoedigd: “Oppervlakte (van de mondkapjes) wordt goed gedesinfecteerd, en als je de hele dag een mondkapje moet dragen of in ieder geval heel lang of langer dan waarvoor die gemaakt is, dan wordt het mondkapje ook op gegeven moment vies. Je ademt erdoor, het zit de hele tijd bij je mond, dan is het goed om even om de 2 uur in het apparaat te desinfecteren.”

Verder vertelt Sinnige over de testresultaten van zo een desinfectie methode tegen virussen: “Er is nog maar weinig ervaring met het nieuwe corona-virus, maar met het oude SARS-virus wel en daar werkt het goed op. Het is een RNA-virus en we weten dat het uv-licht RNA flink beschadigd, zelfs nog meer dan DNA en ook bacteriën worden gedood. In die zin blijkt het goed te werken.”

De mondkapjes beschadigd ook niet na zo’n bestraling zegt Sinnige, de vezels blijven intact. In tegenstelling tot de andere desinfectie methoden zoals waterstofdioxide en hitte sterilisatie, waar het na de behandeling gaat vervormen en dus gaat beschadigen en minder goed past op het gezicht.

Bronvermelding:
https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/56062-2020-03-26-desinfecteren-van-mondkapjes-met-uv-licht

Veiligheid UV-C apparaten

De Europese Commissie uit zich zorgen over het gebruik van UV-C lampen door consumenten. Een onbedoelde blootstelling of misbruik heeft gezorgd voor een aantal ongevallen van huid- of oogletsel. Ook Femke Megens-de Poorter, global productmanager bij lichtfabrikant Signify, zegt in een interview van Led Magazine: “Het is heel belangrijk om te weten wat het is en hoe je ermee om moet gaan, uit het oogpunt van efficiency maar ook van veiligheid. UV-C licht is in potentie zeer schadelijk voor mensen en dieren. Direct contact is uit den boze. Het kan, afhankelijk van de hoeveelheid straling, behoorlijk wat ellende veroorzaken.”

De medische instellingen maken gebruik van mobiele apparaten met UV-C lampen die in een ruimte geplaatst kunnen worden of op vaste plekken met open apparaten. Wanneer deze apparaten actief zijn, is het belangrijk dat er niemand aanwezig is in dat ruimte of dat er geen direct contact is met de mens (of dier).

De meeste apparaten met UV-C lampen voor de consumenten zijn zo ontworpen dat het licht in een afgesloten ruimte begeeft en dus blootstelling van de stralingen voorkomt. Pas als er straling vrijkomt tijdens het proces door het open te maken, kan het schadelijk zijn voor de mens. Het is dus belangrijk dat het apparaat op een correcte manier gebruikt wordt en dat de bediener op de hoogte is van de werking en de mogelijke gevaren.

Bronvermelding:
https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/scientific_committees/scheer/docs/citizens_uvc_en.pdf
https://ledmagazine.nl/u/magazine/lm2-2024.pdf#page=7

Ik wil graag meer informatie